Elon Musk

Elon Reeve Musk lindi më 28 qershor 1971 në Afrikën e Jugut, në Pretoria.Biri i një inxhinieri elektromekanik me emrin Errol Musk dhe Mey,nëna e tij një modele dhe dietologe me origji nga Kanadaja.Pas divorcit të prindërve në 1980 Musk qëndroi me Babain e tij.Në vitet në vashdim ai interesohet për kompjuter e programacion,Ku në moshën dymbëdhjetëvjeçare ai shet kodin e një video loje të krijuar nga ai.loja titullohet “Blastar” Por fëmijëria e Musk nuk ka qenë gjithmonë e lumtur i prekur nga bullizmi ai u rrah nga disa djem dhe përfudoi në spital.Pasi frekuetoi Waterkloof House,Shkollë përgatirore,Musk regjistrohet në Boys High School ku edhe diplomohet, në qershor të 1989 transferohet në Kanada,i cili mer dhe shtetësin Kanadeze fal nënës së tij e cila ishte me origjin Kanadeze.

Vitet’90

Në moshën 19-vjeçare bëhet pjes e Queen’s University,në Ontario.Por pas dy vjetësh kalon në Universitetin e Pensilvanisë,ku në moshën 24-vjeçare disponon Bachelor në Shkenca fizike,e ndjekur më pas nga një diplomë për ekonomi në Wharton School of Business,Elon Musk transferohet në Kaliforni me iden për të ndjekur Universitetin e Stanford për një doktorraturë në shkenca materiale për fizik të aplikuar.Mbas dy ditësh,ai braktis programin për të nisur një karrier sipërmarrëse,duke themeluar me vëllain e tij Kimbal Musk kompanin Zip2.

Kompania shitet për  307 milion dollarë në 1999.Me parat e fituara Musk kontribuon në themelimin e një kopmanie me shërbime financiare online e quajtur X.com,ku një vit më pas bëhet PayPal.

Elon Musk në vitet 2000

Musk në 2002 bëhet një nga sipërmarrësit më të sukseshëm në botë fal shitjes së PayPal në eBay për një miliard e gjysëm dollar.Me kto të ardhura Musk investoi 10 milion dollarë në Solar City ,70 në Tesla dhe 100 në SpaceX.

Kjo e fundit është Space Exploration Technologies Corporation,ku dhe Musk është CTO (Chief Technical Officer) dhe Drejtor/CEO,ku meret me projektim dhe realizimi e anijeve hapsinore për transportim orbital dhe lëshimin e tyre në hapsirë.

Vitet 2010:Tesla dhe sukseset në hapsirë

Më 22 Maj 2012 SpaceX realizon me sukses lançimin e kapsulës Dragon me transportus Falcon 9 si pjesë e programit NASA Commercial Orbital Transportation Service  e cila bëhet kompania e parë private që mundë të përdor Stacionin Ndërkombëtar Hapsinor.

Për sa i përket Teslas. Elon Musk bëhet CEO i saj pas krizës finaciare të vitit 2008,vit në të cilin u ndërtua një makinë sportive elektrike.Tesla Roadster.Rreth 2.500 prej tyre janë shitur në më shum se 30 vende

Radster viti 2008

𝐹𝑜𝑡𝑜:𝑇𝑒𝑠𝑙𝑎 𝑅𝑜𝑎𝑑𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑒 𝑣𝑖𝑡𝑖𝑡 2008 𝑒 𝐸𝑙𝑜𝑛 𝑀𝑢𝑠𝑘

Në dhjetor të 2015 sipërmarrësi me origjinë nga Afrika e jugut themeloj një kompani kërkimore e përqëndruar në inteligjencën artificiale:quhet OpenAl.një kompani jofitimprurëse dhe në dispozicion për këdo.Në vitin pasues Musk është një nga themeluesit e një startup të neuroteknologjisë i quajtur Neuralink,i cili ka si qëllim të lidh inteligjencën artificiale me trurin e njeriut.Përveç arritjeve dhe objektivave të kompanive të tij teknologjike, Musk shpalos dhe iden për ndryshim e botës dhe të gjith njerzimit.Një objektiv tjetër është dhe kolonizimi i njerëzve drejt Planetit Mars,për të minimizuar kështu zhdukjen e njerëzimit.

Në fund të vitit 2016 revista Forbes e rendit atë në vendin e 21-të midis njerëzve më të fuqishëm në botë.Dhe në fillim të vitit 2018 ai renditet me një pasuri prej 21 miliard dollarë,duke e renditur kështu Musk-un në vendin e 53 si një nga njerëzit më të pasur të Botës,është thënë në Forbes.

Jeta private dhe disa kuriozitete për Elon Musk

Musk jeton në Bel Air në Kaliforni.Me gruan e tij të parë Justine ai është njohur në Queen’s University kur ato ishin të dy student ajo ishte një shkrimtare kanadeze.Mbas martesës në vitin 2002 ato kan 6 fëmijë,Por i pari prej të cilëve për fat të keq vdiq.Çifti ndahet në shtator të 2008-ës. Gruaja e tij e dytë ishte aktoria britanike Talulah Riley.Mbas një mardhënie 4 vjeçare ato ndahen në fillim të vitin 2012.Motra eElonit,Tosca Musk është themeluese e Musk Entertrainment dhe producente filmash të ndryshëm,duke përmendur ktu “Thank you for smoking”Vet Musk ishte prodhues ekzekutiv në filmin e tij të parë “Puzzled” Vëllai Kimbal Musk është Drejtori Ekzekutiv  i kompanisë reklamuese OneRiot dhe është pronari i restorantit “The Kichen”në Kolorado.Kushëriri Lyndon Rive është CEO dhe bashkëthemelues i Solar City.Gjithashtu Elon Musk është shfaqur në disa filma:”Iron Man, “Transcendence” është vërtet ai?,”Machete 2”si dhe në disa dokumentare e seriale televisive, episodi 564 “I Simpson”është dedikuar totalisht atij.

Viti 2020 Elon Musk dhe  këngëtarja kanadeze Grimes ,sjellin fëmijën e tyre të parë.Musk postoi vet në Twitter lajmin,”Mami dhe foshnja gëzojnë shëndet të mirë”

Tashmë Musk është Babai i 6 fëmijëve nga martesa dhe bashkëjetesa  të ndryshme