IBM,një histori e shkurtër e kompanisë

Ka kompani të cilët kanë kontribuar “duke shkruar”historinë e teknologjisë së informatikës,pasi kanë parë shkëlqimin e këtij sektori,kompani të ndryshme kanë bashkëpunuar me zhvillimin e teknologjisë përmes projekteve dhe eksperimenteve të vashdueshme të cilat kanë qenë efektive në këtë fushë.Një nga të cilat është IBM,lindja e të cilit daton rreth vitit 1880.IBM është shkurtesa International Business Machine.

Kronologji

  • Fillimet
  • Punësimi i Watson dhe zhvillimi i biznesit
  • Ndryshimi i emrit nga CTR në IBM
  • IBM gjatë Luftës së Madhe
  • lufta e Dytë Botërore
  • IBM roli i saj pas Luftës së Dytë Botërore
  • Dekada e Artë dhe ardhja e Komjuterit Personal
  • Tatëpjeta
  • Vitet e rilindjes
  • IBM sot,jo vetëm një kompjuter

Fillimet

Për të dekretuar themelimin e asaj që më vonë, do bëhej IBM, ishte Herman Hollerith,Fillimisht kompania njihej me emrin “Tabulating Machine Company”dhe ishte me qendër në Washington D.C. E specializuar në prodhimin e maknerive tabeluese,kjo kompani pionere arriti të automatizoj plotësisht sistemin e regjistrimit të SHBA -së në vitin 1890.Ky ishte një moment historik për atë epokë.Në nëntor të 1911 ,Tabulating Machine Company realizon një bashkim me Computing Tabulating Recording (CTR).

Punësimi i Watson dhe zhvillimi i Biznesit

çdo kompani evulon përmes ngjarjeve,rrethanave dhe kontributi që japin njerëzit për suksesin e saj.Në rastin e CTR Thomas Watson Senior ishte në rolin e “Drjtorit të Përgjithshëm“,në1914, duke prezantuar kështu një moment vedimtar për zhvillimin e tij të ardhshëm.Përveçse ishte një biznesmen me përvojë,ai nuk anashkaloi asnjë detaj në lidhje me kompaninë;por kishte një qëllim ambicioz për të arritur: të krijonte një kompani të sukseshme me një imazh të fortë dhe të qëndrueshmëm në treg duke mposhtur konkurencën.Në 1915 e në vashdim Watson mer frenat e kompanisë si President i CTR rriti dukshëm vëllimn e biznesit,përmes një strategjie marketingu:shërbim efikas të klientit,stimuj në shitjeve,dhe aftësia për ti bër të gjithë punonjësit të ndjehen anëtar të një ekipi të vetë”fitues”.Afër një dekade pas hyrjes së Watson,kompania mori pamje shumkombëshe ,kishte zyra në Amerik dhe Evrop.Punonjësit shkuan nga 1500 në 4000;xhiroja e arritur shkoi në 13 milion dollarë.

Ndryshimi i emrit nga CTR në IBM

Një tjetër moment historik për kompanin ishte vendimi i vitit 1924;më 14 shkurt të atij viti ,Bordi i Drejtorëve votoi për të ndryshuar emrin nga CTR në IBM ,pasi sipas Presidentit Watson përshkroi më mirë objektivat dhe realitetin e kompanisë.për Wtson & Company ishte e rëndësishme që IBM të mos indentifikohej me produkte ose prodhim masiv industrial,por me mënyrën e jetesës dhe rrespektimin e disa parimeve ,rritjen e objektivave ekonomike e financiare.

IBM gjatë Luftës së Madhe

Vitet e Depresionit të Madh nuk ndikuan në zhvillimin e biznesit të IBM,por përkundrazi ato ndihmuan në forcimin e tij.Basti i Waston ishte të ndiqte politikën e zgjerimit,filluar vite më parë duke u përqëndruar në punësimin e inxhinierve dhe teknikëve me një specilizim të mirfillt.IBM ishte furnizuesi kryesor i qeverisë Amerikane.Në vitin 1935 Kongresi Amerikan lëshoi Aktin e Sigurimeve Shoqërore.Për të kryer këtë operacion masiv kontabilist.Qeveria Amerikane përdori makinerit tabulatore të prodhuar nga IBM.Kompania e udhëheque nga Watson arrin të realizoj përfitime të larta edhe në një periudh krize ekonomike të përgjithshme; kjo gjë shënoi dhe stabilitetin e madh të strukturës së ndërrmarrjes.Në 1927 edhe Italia kishte selin e saj të IBM, me qendër në Milano

Lufta e Dytë Botërore

Deri në vitin 1935 IBM tashmë ishte në një nivel ekonomi dhe financiar,dhe kushte zyrat e saj në disa Shtetet.Qarkullimi i arritur i tejkaloj 20 miloin dollarë;Lufta e Dytë botërore nuk ndikoj në rënien e fitimeve.Pas sulmit në Pearl Harbor,IBM bëhet një instrument i qeverisë Amerikane;aq sa komjuterët u përdorën për projektin e Manhatani dhe zhvillimin e dy bombave ,Hiroshima dhe Nagasaki.Havard Mark1 një prototip elektromekanik i zhvilluar nga IBM,u Përdor gjatë opercioneve të Marinës Amerikane.Vendimet e luftës lejuan që kompania e udhëhequr nga Watson të bënte fitime mbreslënëse. Por çfar ndodhi ku përfundoi konflikti i dytë?

IBM roli i saj pas Luftës së Dytë Botërore

Periudha pas Luftës së Dytë Botërore ishte mjaft e ndërlikuar.Hubja e jetës së Thomas Wtson Sr i cili ishte dhe themeluesi i kompanisë ,vdiq në 1956,dhe u pasua nga Thomas Wtson Jr,i cili kishte shërbyer dhe si President i IBM në 1952.Nën drejtimin e tij,u krijua një strukturë korporate e dobët.Në një periudh kaq delikate rezultoi themelor projekti SAGE i cili u ndoq nga disa laboratorë kërkimor të sektorit IT.Në veçanti IBM,punoi në ndërtimin e një rrjeti të kompjuterizuar të mbrojtjes ajrore,për të cilin mori dhe një kompesim prej rreth 300 milion dollarësh.Në këto vite informatika po fillonte të hynte në jetë e përditëshme dhe shtëpitë

Dekada e Artë dhe ardhja e Kompjuterit Personal

Në vitet”60 kompania prezanton në tregun e softwareve llogaritësit elektronik System /360.Për fat të mirë dhe kësaj rradhe intuita u tregua e sukseshme, aq sa dy vjet më vonë ai sistem kryesor ishte më i përdorur nga të gjithë.Në dekadën vashduese,në fakt kompania u eklipsua pë pak kohë,por për tu kthyer akoma më agresive në vitin 1981.Ky ishte viti i lansimit të IBM PC ,i pari komjuter shtëpiak (home computer) me dimensione të vogla , kushtonte 1600 dollarë.Në vitet 80 Lidershipi i IBM në sektorin e IT ishte i padiskutueshëm.

Tatëpjeta

Sektori i mikrokopjuterave kishte arritur në një fazë rritjeje dhe zgjerimi të madh,dhe kur drejtuesit e IBM vendosën të konraktojnë disa kompani nga jasht,si Microsoft dhe Intel, duke ndar me ta rezultate të rëndësishme fitimi,kompania humbi hegjemoninë e saj duke pësuar kështu një rënie të shpejtë.Për të mbajtur një struktur operative e cila ishte rritur në mënyrë të konsiderueshme.IBM filloi të shoh fitime ndërkohë që ishte në një rënie,duke arritur kështu nivelin historike të ndërrmarjeve në vitin 1992.

Vitet e rilindjes

Rivendosja e emrit të mir në kompani ishte një objektiv nga Luis V. Gester,CEO i deleguar i cili meret me pergjgjësit e llogarive të IBM dhe shtytjen drejt rikthimit të saj.Në 1992 IBM i kthehet investime në softuer dhe lancon në treg linjën e laptopëve,”Thinkpad” dhe në të njëtën kohë shefi i ri ekzekutiv shkurtoi stafin dhe ristrukturimin e korporatave që ishin më të dobishme.Kompanie ringjallet dhe mer përsëri fuqin e saj,Por ne 2005 IBM vendos ti jap fund epokes se komjuterit personal,duke shitur ndarjen e PC ke kompania kineze LENOVO

IBM sot,jo vetem nje komjuter

Aktualisht IBM nuk merret vetë me sektorin e IT:Në 2008 ajo filloi të investojë në energjin e rinovueshme,por kohët e fundit ka përqëndruar vëmëndjen e saj në çështjen e qyteteve inteligjente,përmes një projekti shum iteresant i quajtur “Planet më i Zgjuar”CEO Ginni Rometty parashikon zhvillimin  e një dege të re e cila merret me Big Data.Një program tjetër I zhvilluar nga IBM në shkallë botërorer është ai I vitit 2018 që quhet “Trupat Shëndetësore”dhe ka si objektiv zgjidhjen e problemeve shëndetësore të qytetarëve.

Përkushtimi im për këtë artikull shpresoj të ket qën sa më i dobishëm për ju.Shpresoj tju ket pëlqyer.Nese ju duket i dobishëm, ju lutem lini një mesazh në fund