Jeff Bezos:Themeluesi i Amazon dhe Titullari Washington Post,biografia

Jeff Bezos është njeriu më i pasur i botës si pas revistës Forbes,me një pasuri prej rreth 117 Miliard$ shifër kjo e dhën në Mars të 2020.Themelues dhe administrator i gjigandit e-commerce (shitjeve në iternet) Amazon.com,gjithashtu dhe shoqërisë Blue Origin që meret me fluturimet ajrore dhe titullar i Washington Post,Jeff Bezos ka kaluar “rivalin” e tij në pasuri Bill Gate falë rezultateve rekord të mara në Amazon në fund të 2019

Kush është Jeff Bezos,Biografia,studimet dhe karriera

Jeffrey Preston Bezos,është 56 vjeç,është një sipërmarës amerikan,themelues,administrator dhe titullar i disa kompanive të ndryshme,njëra prej tyre Amazon.com.Djali i Jackie Gise,një studente 17 vjeçare dhe Ted Jorgensen, një vit më i madh,Jeff adoptohet në moshën 4 vjeçare nga bashkëshorti i ri i nënës së tij Miguel Bezos,një emigrant kuban në Shtetet e Bashkuara të Amerikës,duke ndryshuar kështu mbiemrin e tij.Të cilën e zbuloj në moshën 10 vjeçare.I lindur në vitin 1964 në Albuquerque,New Mexico,ai Diplomohet në Princeton në 1968,për Informatik dhe inxhieneri elektronike,I cili fillon të punoj në disa kompani në New York.Në 1994 ai vendos të lej punën e tij të mirë duke nisur një aventurë të re nga garazhi i shtëpisë së tij në Seattle: duke nisur kështu një startup të quajtur Amazon emër i mar ky nga lumi Rio të Amazon, të cilin do ta përdorte për shitjen e librave online.Në fakt Bezos i kishte kaluar potencialisht parashikimet e tij për sa i përket shitje e në web.Porosia e par arrin në qershor të 1995 në fund 1996 Amazon,ofron një gam të gjër shërbimesh më shum se çdo kompani  tjetër në shitjen e librave,duke mbledhur kështu 15 milion$ të faturuara.1997 kompania kuotohet në Bursë.Në 1998 zgjeron ofertën e saj duke shitur,Cd dhe objekte elektronike.Në fund të 1999 kompania ka shpërndar 20 milion artikuj  në më shumë se 150 vende po atë vit Bezos zgjidhet “Njeriu i Vitit” nga revista the Time.Nga atëhere dhe deri më tani themeluesi i Amazon po njeh vetëm suksese.Në fakt në jetën e tij ka shumë aktivitete të cilat janë të lidhura me kompanin e tij:

Amazon Prime

-l’reader Kindle dhe tablet Kindle Fire;

Amazon Echo,nj folës i zgjuar i kontrolliar nga një zë virtual Alexia;

Amazon Studio:prodhime dhe shpërndarës i kinematografisë televizime;

Amazon Prime Air, shërbime shpërndarës përmes droneve;

Amazon Go dhe Amazon Go Grocery,dyqanet e para të automatizuar

Jeff Bezos njihet gjithashtu dhe për iniciativat e tij filantropiste.Projekti i tij i fundit është ai në mbrojte të kohës,ndryshimet klimaterike që ajo po pëson.’Bezos Earth Fund’ është një fond prej 10 miliard$ për mbrojtjen nga efektet që po ndikojnë në ndryshimet klimaterike.

Jef Bezos,mosha,bashkëshortja,fëmijët dhe shoqëruesja e re

Ja disa kuriozitete për sa i përket sipërmarësit Jeff Bezos:

Është 56 vjeç i lindur më 12 janar 1964,Mbas martesës së tij 25 vjeçare ai divorcohet nga gruja e tij MacKenzie Bezos në prrill të 2019.Duke i lënë asaj 25% të pronësis nga ku 4% të Amazon,për një shumë prej 36 miliard$,duke u renditur kështu e treta si gruja më e pasur në botë.Ai ka katër fëmijë të cilin njërin e ka adobtuar në Kinë.Shoqërusja tij e re ( Dashura) quhet Lauren Sanchez dhe është një gazetare televizive,pilote elikopteri dhe meret me aktrim.Si mbas gossip,është ajo që qëndron mbas këtij divorci.