Kolonel Harland Sanders,”KFC” Historia e jashtëzakonshme.

Kolonel Sanders është i njohur për krijim e një recete pule të skuqur.Recet kjo e cila do të nisë me një përhapje në të gjithë botën për ushqim të shpejt (fast food) chicken.Kentucky Fried Chicken.Tashmë edhe në Shqipëri.

Historia e jashtëazakonshme e kolonelit, dhe historia se si lindi KFC,Kentucky Fried Chicken – receta e pulës së skuqur e Kentucky – duke e zhytur në ëndrrën më autentike Amerikane,me shpirtin e një sipërmarrësi i cili ja doli vetëm ,duke kaluar çdo vështirësi pa u dorëzuar kurrë,vetëm me vendosshmërin e tij,krijuse e vizionare

1890-Lindja e një miti

Koloneli Harland Sanders lindi në Henryville,në shtetin e indiana.Është më i madhi nga tre vëllezërit e një familje anglo-irlandeze.

1891-1919

Ai pati një fëmijëri të vështirë:mbetet pa baba që në moshë të vogël dhe që kur ishte fëmijë ai angazhohet me punë për të ndihmuar vëllezërit e tjerë dhe në kujdesjen e familjes.Mamaja e tij e mëson të gatuajë!

1920 – 29 -Një mijë punë!

Ai bën punët më të larmishme pë një kompani trageti me avuj,si sigurues e shitës llampash,shitësh gomash,sekretarë në një zyrë shitjesh,obstetë.Studion për avokati në shkollë nate (part time) dhe bëhet avokat

1926 – përleshja me armë zjarri!

Në Nashville,gjatë depresionit të madh,Shell (kompani hidrokarburesh,lënd djegëse ,si.naft,benzin,gaz) I ofron drejtimin e një pike distributori benzine,por konkurrent me pikën e një tjetri rival,Standart Oil,drejtuar nga Matt Stewart,përfundon në një përleshje me armë zjarri,ku mbeti i vrarë një përfaësues i Shell mik i Harland, i cili kundërpëgjigjet duke e plagosur Stewart në shpatull!

1930 Ardhja në Kentucky

Kolonel Harland transferohetn në Corbin në Kentucky për të menaxhuar,përsëri në emër të Shell, një distributor benzine me një kuzhinë ngjitur.

1932 intuita e ushqimit të shpejt dhe pula e skuqur

Shërbimi i ushqimit të shpejtëi bashkangjintur në distributorin e bezninës është një sukses.Harland shton menunë e Sander Court dhe kafe pjatën e tij të preferuar nga fëmijëria:pulën e skuqur.

1935 Bëhet Kolonel

Vlerësohet për cilësin e tij  dhe kapacitetet e tij ,sipërmarrësit I jepet titulli “Koloneli I Kentucky,” titulli më i lartë nderi në atë shtet.

1940 – Krijon recetën e tij origjinale

Hap restorantin Harland Snders dhe krijon recetën origjinale,me një përzirje sekrete prej 11 erëzash ,coptimin dhe përgatitjen e mishit të pulës.Kritiku i  kuzhinës Duncan Hines e përfshin atë në udhëzuesin e restoranteve më të mirë në Amerikë, “Adventuresi Good Eating”

1952 – themelon zinxhirin e KFC

Ai e ndjen potencialin e franchising (eksluzivitetit), shet restorantin dhe themelon zinxhirin e Kentucky Fried Chicken, KFC duke rekrutuar eksluzivitetin e tij të parë në, Pete Herman.

1957 – Krijon Bucket! (kovën)

Krijon kovën me letër e cila shërben për të servirur pulën dhe për ta mar me vete,ose shërndarë mes miqsh ose diku tjetër.

1964 – Njeriu prej dy milion dollarësh!

Shet KFC një grupi investitorësh për dy million dollar.

1965 – Shitësi më i mirë në bote për pulën e skuqur!

Koloneli nuk ndahet nga KFC, përkundrazi ai bëhet zëdhënësi zyrtar i shitjeve numri një nëpër botë,për sa i përket pulës së skuqur.

1965 – 69 KFC Zgjerohet

KFC arrin në Meksikë,Xhamajkë dhe në Angli

1970 – Pulë e skuqur në rritje

Koloneli sjell KFC në Japoni.Lind tradita Japoneze duke ngrën pulën e skuqur e Kentucky si një drekë Krishtëlindjesh!

1987 – Kinë

Në Kinë është zinxhiri i parë i restoranteve me një reklamë perëndimore

1980

Kolonel Sander ndahet nga jeta në moshën 90 Vjeçare,më 16 dhjetor në Losville   Kentucky.

KFC sot është prezent në më shumë se 140 vendenë të gjithë botën, në më shumë se 23.000 restorante.