Motorola

Motorola Dyna TAC 8000X, telefoni i parë celularë
Ne mesin e viteve 80 paraqitet telefoni i parë celularë , teknologjia e asaj kohe u lejon kompanive te eksperimetojnë me prototipa që kanë peshën dhe madhësi të pranueshme.DynaTAC 800X është e para që prodhohet nga Kompania Motorola,kompania e nxjerr në treg nga 13 marsi i vitit 1984 me një çmim që nuk është saktësisht konkurues: 3,900 dollarë, por nga ana tjetër nuk kishte asnjë konkurrent.

Përmbajtja:
DynaTAC 8000X Motorola:karakteristikat
Disa kuriozitete
Konkurenca
Zhvillimi i teknologjisë telefonike
Historia e DynaTAC 8000X
Karakteristika e DynaTAC 8000X

Peshonte 900 gram dhe kishte një madhësi të tillë që nuk mund të konsiderohej si telefon xhepi.Ishte një tullë e bukur me një trashësi prej 25 centimetra.Në fakt u ndoqën disa indikacione nga projektet ushtarake dhe kishte një bateri mbreslënëse,pas tastierës me ekran LED të kuq i cili i lejonte një autonomi prej një ore,por që kërkonte një kohë karikimi prej dhjetë orësh.Megjithatë vëmëndja e motorolës ishte e tillë që të qëndronte në krye të listave të shitjes.

Disa kuriozitete
 Prototipi i parë që daton në vitin 1973 ishte rreth 1.5 kg.
 Memorizonte 30 numra telefoni
 U shitën në total 300,000 kopje

Konkurenca

Në vitin 1987 nokia prezantoon Cityman e ngjashme me Dyna TAC 8000X,e cila arriti të imponohej te konsumatorët.Që nga ai moment,të dy kompanit fillluan ti përgjigjen njëra tjetrës me telefona celularë inovativë.Por në vitet në vashdim konkurentë të tjer shfaqen në treg me një zhvillim tjetër teknologjik.Si për shembull miniatura e baterive,zhvillimi i ndëfaqeve më të thjeshta, zvogëlimi i celularit dhe përbërësit e tij – në mënyrë që telefoni celular të ishte sa më komod në mbajtjen e tij si për shembull në xhep apo ndonjë çantë një shndërrim simbol por edhe një objekt i lidhur me personin çdo ditë.

Zhvillimi i teknologjisë telefonike,efektet dhe privatësia
Me teknologjinë e sotme telefoni celularë – sotë një smartphone – na shoqëron kudo, i cili na lidh me vetveten por pa e tepruar.Falë kësaj formule që siguron lehtësi,lidhje kudo në kohë reale dhe faktit të të qenit gjithmon i arritshëm praktikisht,na ka skllavëruar një jetë pa privatësi,ku na ka mbushur me fiksimin për të të komunikuar gjithçka që nga përmbajtja sociale e deri tek ajo kulturore.Në fakt telefoni celular ka avancuar nga lidhjet telefonike deri tek lojëra, video dhe foto një objekt ku shihen informacione madje dhe filma. Falë kësaj shpejtësie, ajo është bër gjithashtu një urë lidhëse për informacionet e të gjitha llojeve herë të vërtetë e her jo.Pra nga një anë bëri të mundur mbledhjen e shpejtë të informacioni dhe ndarjen e tij , kjo gjë na vjen në ndihmë qoftë për të mirë apo për të keq,se çfarë po ndodh nëpër botë por nga ana tjetër shkatërron një pjesë të privatësisë.
“Ka qindra telefona celularë,mijëra zile telefonike dhe asgjë për të thënë.”