Pepsi vs Coca Cola.”Lufta”Shekullore.Kush do fitojë?

Nëse do ju pyesnin për dy produkte me marka të ndryshme me një shpërndarje në të gjithë botën dhe me një përsosmëri konkuruese, çfarë do mendonit?

Padyshim që një rendtije në mëndjen tuaj do shkonte për Pepsi  dhe Coca Cola të cilët do dilnin në krye të klasifikimit tuaj.Në saj të rivalitetit marketig që ato kanë po ju tregoj disa faza të spikatuara në saj të duelit në strategjin e marketingut.

Një fitore e “ëmbël”

Me këtë kopertin të vitit 1979 Pepsi shpall fitoren e tij,të dekretuar nga konsumatorët,gjatë një prove degustimi të Coca Colës në të cilën “kaviet” nuk ishin të vetëdishëm në atë që pinin.

Pepsi:një logo vashdimisht në zhvillim

Jeni të habitur? Jo! është vërtet ajo logo që shihni,ky version i logos nuk zgjati shumë madje dhe logot e tjera që pasuan logo mbas logo Ishin të ngjashme me atë të Coca Cola-s.Një tentativ për të krijuar një mark të re si pija e “vjetër”?

Ishte gjatë Luftës së Dytë Botërore ku Pepsi filloj të dallojë imazhin e tij duke u bër pjes e një sensi patriotik.

E Në fakt ishte skenari i ri ai që përcaktoj një ndryshim institucional dhe ngjyrat e lidhura blu,të bardha dhe të kuqe shëndrruan atë të cilën Pepsi do e mbante deri në vitin 2008.

Ky skenar që përdori Pepsi i hapi rrugën më të madhe të konkurencës që prej vitit 1962.Imazhe të krahasuara me logo të ndryshme të cilat kan ndjekur njëra tjetrën tregon një evolucion grafik që ka ndodhur në drejtim të logove të Pepsi-t.E si mund ta harrojmë Pepsi Globe të vitit 2003 ku duhet të ishe një mjeshtër i vërtet për të krijuar,drit hijet,shtimin e pikave të ujit ku duket se shishja e ngrirë gjenerohen nga kondesimi i sa po marë nga frigoriferi.Mos më thoni që nuk ju ka ndodh ndonjëher! Sot është kthyer në një model të thjesht,i cili ka përjashtuar çdo gjurmë të fotoshopit duke i lën kështu vendin linjave të thjeshtave ngyrave të forta.Ka një referenc e cila flet për të gjithë arsyet dhe shpjegimin e këtij ndryshimi

Personaliteti i markës

Historikisht Pepsi i është drejtuar një publiku të ri. Duke përdorur fushata të ndryshme ku të cilat kan prekur tema te tilla si sporti,muzika dhe argëtimi në përgjithësi.Për mos të harruar këtu disa nga personalitetet më të mëdha ku Pepsi ka sponsorizuar veten:nga Rey Charles te Britni Spears dhe performacat me Michael Jackson.Edhe sot e kësaj dite Pepsi ndjek të njëtën strategji,shebujt e fundit janë ato të reklamave për Super Bowl.Dhe kur nuk përdorte muzikën  për të promovuar pijen,përqëndrohej në humor,si në rastin e një rekalme,Ku një vajzë porosit Pepsi por banakieri i jep Coca-Cola në vend të Pepsi-t që ajo kishte kërkuar, ajo i drejtohet banakierit me zërin e protagonistit të Padrinos (Kumbarit) në filmin The Godfather.shikoni reklamën në linkun e mëposhtëm.

Për tu afruar dhe në shumë me konsumatorin Pepsi inaguron një projekt të ri I quajtur Pepsi Refresh një forum dëgjimi ku konsumatori mund të japi idet e tij dhe të diskutoj mbi propozimet më të mira.

Coca Cola tiparet e një marke

Kjo markë e lidhur kaq fort me indetitetin Amerikan.Në fakt aq Amerikane sa një fest falenderimesh,Coca-Cola ka arritur një sukses planetar që nga fillimi i saj.Ishte viti 1886 kur ajo lindi e deri më tani,pak kan qenë restyling e markës.

Dizanji aktual i logos ka të njëjtat tipare të thjeshta me logon e bërë në 1940.Sisoqoftë është e dukshme dhe vihen re evolucionet  e logos midis Pepsi- t dhe Colë-s.Një shembull i ngjashëm është sfera e vitit 1990 në të cilën si Pepsi dhe Cola kan të njëjtën shfaqe,si të lartëpërmendura, drit hije,pikat e ujit që kondesoheshin kur e mernim nga frigoriferi.Por ajo që vejmë re tek Coca-Cola nuk është marka i vetmi element dallues.Si mund të lem pa përmendur Coca-Cola-n me shishe,të cilët u bën një ikon për atë kohë.

Në 1985 Coca-Cola vendos të ndryshoj edhe në aromë:nga “Coca-Cola soft drink” në “Coca-Cola”Por receta e modifikuar ishte e ngjashme me ate të Pepsi-n.New Coke ky ishte emri i “Coca-Cola-s të re,nuk ishte shumë i sukseshëm dhe për kët arsye u kthye shpejt në formulën origjinale.

Personaliteti i markës 

Edhe pse të ngjashëm nga pikpamja e veprimeve të ndërmara me muzikën dhe të rinjtë,Coca-Cola dhe Pepsi kanë rrugë të ndryshme.Coca Cola ka krijuar një sëri rreklamash të cilët synojn propozimin e diversitetit.Një temë e prekur kurr nga Pepsi është ajo e traditës së familjare,tashmë e keni vën re një spot publicitar të Coca-Cola-s një nën e cila blen uqshime duke plotësuar kështu nevojat e të rinjëve dhe të moshuarve,pra Coca-Cola si pjes e familjes,një publicitet i till në Pepsi nuk është pa që nga themelimi i tij.Por jo vetëm,kjo linjë bëhet akoma më e dukshme se kurr në festat e krishlindjeve,e krijuar për të marrë zemrat e konsumatorëve.

Rebranding i markës

Ashtu si Pepsi, dhe Coca Cola ndërmori një fushatë në vitin 2000 për një dizajnim të ri të markës,duke ja besuas këtë ndryshim skuadrës së Turner Duckworth.Në të vërtet ndryshe nga ajo që Arnell kishte bër për Pepsi-n,kështu që Coca Cola i kthehet markës së origjinës,duke forcuar kështu veçorit e logos dhe imazhin e saj.

 

Me Coca Cola lind dhe pija e butë me shishe,e çfar shishe.Vërtet një pjesë për tu koleksioniar.Një ndërhyrje gjeniale fizike e cila të çon në nostalgji.imazhi i shisheve u zbatua më pas në të gjitha produktet e Coca Cola-s;madje dhe kanacet e rinovuara kan lindur me një model të ri.

Branding: një lojë e rrezikshme

Siç vihet re dhe nga ky përshkrim përmes evolucionit të dy markave më të rëndësishme në botë,operacionet e markës jan territore jashtëzakonisht të rrezikshme për tu ekploruar.Çdo operacion në këtë drejtim Mund të sjelli përfitime por edhe humbje të markës.Ashtu si Coca-Cola dhe Pepsi kan ndërmar veprime të shumta për një stilim të ri gjat 10 viteve por fjala kryesore ka qen thjeshtimi.Pepsi ndryshoj në mënyr drastike markën madje shkoi deri aty sa ndryshoj dhe strukturën themelore të indetitetit të markës.Megjithëse shum konsumator vlersuan ndryshimet e Pepsi-t,shumica e një opinioni publik dhe media, nënvizuan se ky është një kërcënim për zhdukjen e një ikone.

Coca-Cola nga ana tjetër kishte fituar esperienc për këtë kanosje që mund ti bëhej Pepsi-t.Ndryshe nga Pepsi ajo rivlerëson operacionet e mara për rivendosjen e markës së saj.Dhe rezultatet ishin;Në favor të plot me publikun,çmime dhe mirënjohje nga revista e blog të ndryshëm,media.Në vazhdën e asaj që jan arritur nga keto dy gjigand për sa i përket markës,lista që nxjerrim nga ky mësim është e gjatë.Le të kujtojm gabimin që bën këta dy gjigand Gap Helevetica Bold dhe Sturbucks shembujt e ketyre gabimeve jan rast falimenti për kompanit