Sekreti i një fjalimi

Nuk ka një formulë të vetme për një fjalim frymëzues,por,ka një përbërës sekret që kanë të përbashkët më të mirët.Këtu po ju ndaj katër mënyra si ta bësh që të funksionoj për ty një fjalim.A je i zoti të ndash një ide që ja vlen të shpërndahet?

Disa njerëz mendojnë që arti i të folurit në publik ka një formulë të veçantë,si psh “mbajtja e një fjalimi në një tapet të kuq të rrubullakët” të ndajnë një histori fëmijërie” të tregojnë një sekret të brendshëm” dhe mbylljen e një fjalimi me një thirrje frymëzuese për veprim”në fakt nuk jan këto.Nuk mund të mendohet kështu ,nëse abuzohet me këto ide do të dukemi si njerëz që stimulojm emocionet dhe do dukemi si stereotipa.Detyra numër nje si një folës i mirë në publik është të fusësh në mendjen e dëgjuesve një dhuratë të veçantë,diçka të bukur e të çuditëshme që ne e quajmë  ide,Por le ta shpjegojmë më gjër, imagjinoni veten sikur jeni duke mbajtur një fjalim përpara një turme njerëzish dhe koha që keni në dispozicion është jo më shumë se 18 (tetëmbëdhjetë) minuta dhe gjatë këtyre minutave ju keni përball këto qindra njerëz të cilët as nuk jan takuar ndonjëher me njëri tjetrin ,por gjat fjalimit zbuloni se truri i tyre po sinkronizohet me trurin tuaj por edhe me njëri tjetrin.Vini re se ato mund të shfaqin të njëtat motive .miliona neurone në trurin e njeriut janë të lidhura me njëra tjetrën dhe në një mënyrë paraqesin një ide e cila gjatë të folurit hyn brenda mendjes së secilit nga dëgjuesit që është prezent gjë që në pak minuta teletransportohet në mëndjen e qindra dëgjuesve vetëm se njerëzit po dëgjojnë një zë dhe po shohin një fytyrë.

Por,çfar është një ide?

Mund të mendohet dhe si një motiv informacioni që na ndihmon të kuptojmë botën idet lindin në forma dhe masa të ndryshme nga më komplekset dhe ato analitike,tek më të thjeshtat dhe më estetiket.Mendja jonë është e mbushur me ide,dhe jo rastësisht ato jan të lidhura me njëra tjetrën,bashkë ato formojn një struktur komplekse të mrekullueshme që është pikvështrimi ynë i botës .Është sistemi ynë i trurit është se si ne e kuptojm botën është i ndërtuar në miliona ide individuale.Psh nëse një element i vizionit ndaj botës është që ideja për macet jan të lezeçme kur ne e shofin macen me fytyrën e saj të qet e të but atëher e përkëdhelim dhe kur e shohim me një fytyrë tjetër të agresuar që mund ti ngjaj një leopardi ne tërhiqemi pa e përkëdhelur ose prekur pra është diçka e kuptushme pse idet tona që përbëjn botën jan vedimtare,por njerëz të ndryshëm mund të ken vizione të ndryshme ,Psh si mund të reagonit kur mund të shihni një person me aftësi të kufizuara .çfar mendoni kur e shihni këtë person?”një njeri i paaftë”,”një të arsimuar”,ndoshta një shok”?”apo një njeri i shtypur dhe i veçuar nga shoqëria”,i diskriminuar”,çfar do qoftë përgjigja ka qindra njerëz që mendojn ndryshe.Ja sepse idet kan rëndësi.Nëse komunikohen si duhet,ato janë të afta të ndryhshojnë,përgjithmonë,sesi personi mendon rreth botës,dhe sesi orientohen veprimet e tyre tani dhe drejt të ardhmes.Idetë jan forca më e madhe për të formuar kulturën njerëzore,kështu,nëse pranon që detyra numër një si folës është  të ndërtosh një ide brenda  mendjes së publikut,do ju tregoj katër udhëzues se si mund ta bësh këtë detyrë:

  1. kufizohu vetëm me një ide

Idet janë gjëra komplekse përmbajtja e fjalimit duhet të jet e fokusuar në një ide të vetme me të cilën jeni më i pasionuar dhe ti jepni mundësin vetes për ta shpjeguar atë gjë të vetme siç duhet.Duhet ti veni gjërat në kontekst,të jepni shembuj,ta gjallëroni atë.Zgjidhni një ide,dhe bëni që ajo të jet filli i të gjith fjlaimit tuaj në mënyrë që çfar do lloj gjëje të thoni të lidhet me atë.

2 .Jepini publikut arsye për t’ju dëgjuar

Para se të filloni të ndërtoni një ide brenda mendjes së publikut,fillimisht duhet të kërkoni leje për të hyr në të.Dhe mënyra për të arritur aty? Kurioziteti.Ngacmoni kuriozitetin e publikut.Përdorni pyetje provokuese për të par pse diçka ska kuptim apo kërkon shpjegim. Nëse do tregosh shkëputjen e dikujt na vizioni do ndihet e nevojshme për ta mbushur kët munges njohurie.Dhe sapo e ndez këtë dëshirë,do jetë shumë e lehtë të ndërtosh iden tënde.

  1. Ndërtoje idenë, pjesë-pjesë,

Nga konceptet që tashmë publiku i ka kuptuar.Përdorni fuqin e gjuhës për të thurur konceptet që ekzistojnë tashmë në mendjen e dëgjuesit –por jo në gjuhën tuaj,por në gjuhën e tyre.Filloni aty ku jan ata.

  1. Gjeni një ide që ja vlen të shpërndahet.

Ajo që dua të them, është ti bëni pyetjen  vetes:”Kush do përfitoj nga kjo ide”? Dhe duhet të jeni i  sinqert me përgjigjen.Nëse ideja ju shërben vetëm ju ose organizatës suaj,atëher, me keqardhje po ju them që nuk ja vlen të shpërndahet.Publiku do ta kuptojë  me një herë.Por, nëse besoni që ideja ka mundësi të ndriçoj dritën e dikujt Apo të ndryshoj për mir të ardhmen e dikujt apo të fymëzoj dikë të bëj diçka ndryshe,atëher ju keni përbërësin kryesor për një fjalim vërtet  të fuqishëm që është një dhurat për publikun dhe të gjith ne.