Si mund të jeni një Lider efektiv

Cilat jan shenjat e një lideri të mir dhe si mund të bëheni dhe ju një i till?Mendoni pak,nuk mund të jetë si një orë leksioni apo kursi që keni bër në shkollë,Duke folur për shkollën kuptoni se çfarë keni kaluar,sakrifica e mund pa fund ,jeni përpjekur dhe keni dhën maksimumin për të pas në dorë një diplomë.Keni studiuar Anglisht,Histori,Matematik,Shkencë,etj.Në fakt kur e mendon duket sikur e gjithë e ardhmja juaj varet prej tyre.Pastaj-në mënyr të papritur- ju gjendeni në botën e vërtet,dhe rreflektoni për zgjedhjen e duhur dhe serioze,si në vëndin e një të rrituri i cili pyet,se çfar do bësh kur të rritesh,Çfar do bësh për të jetuar? Si do ta arrini atë? Si do ta financoni?Gjithsesi mos u friksoni shikojeni me një vështrim të sinqert historin e karrierës tuaj.Duhet të dini që ka disa shenja të dukshme në përshtatëshmërin e udhëheqes tuaj.

Ju vërtetë dëshironi që biznesi juaj të ket sukses.

Për ju,mundësia për të udhëhequr nuk ka të bëj vetëm me një pagë më të madhe.Por ju interesoheni me të vërtetë për vizionin e kompanisë dhe dëshironi të kontribuoni në suksesin e saj.Madje ju mundë të keni ide se si të drejtoni rrjedhën e punës ose të bëni përmirësime në proceset ekzistuese.Besoni apo jo ju jeni pjesë e një pakice. Por kjo nuk do të thotë që ju jeni automatimikisht udhëheqësi ideal,Por po filloni me themelin e duhur.

Përshtatëshmëria e mirë në situata të reja

Përshtatëshmëria është një nga aftësit më të rëndësishme që mund të keni.Kjo është më e vërteta për ato që janë në një pozicion drejtuesi.Drejtuesit duhet të jenë në gjëndje të krijojnë përpara dhe të explorojnë mundësi të reja për të përmirësuar biznesin.Por jo vetëm kaq,Ato duhet të dinë se si të reagojnë ndaj të papriturave,si psh:kur ka një ndyshim të madh në vëllimin e punë,ose kur dikush nga ekipi i tyre tërhiqet dhe jep dorheqje.Situat kjo e njëjtë me ditët tona ku njerëzit rrall herë qëndrojn për një kohë të gjatë në pozicionin e tyre,apo në të njëjtin rol për disa vjet.Ndoshta e keni provuar këtë ndryshim dhe ju në disa raste,mund ta mendoni pak me veten ,a ishte e shpejt përshtatja?

Pranues ndaj kritikave konstruktive

Shpesh her udhëheqësit dhe manaxherët shoqërohen me njerëz të “personaliteteve të forta”të cilët mund të jen kokfortë në pikpamjen e tyre,një lider i mirë duhet të ketë një prespektiv objektive për ato që ndodhin brenda kompanisë.Kjo mund të jetë një nga pjesët më të vështira në vendin e punës sepse ne shpesh mendojmë se jemi objektivi kur nuk jemi.Kritika -pavarësisht nëse vjen nga eprorët ose raportet tuaja-mund të sjelli rregullim ose prishjen e aftësive tuaja për të manaxhuar në mënyrë efektive.Dhe kjo duket si goditje për egon tuaj,por është normale.Por nëse shihni për ato ç’ka jan thën dhe pastaj ndërmerni veprimet e nevojshme për përmirësimin e gjërave në përputhje me rrethanat,do shikoni që ky është një ndryshim i madh midis manaxherëve që janë efektiv dhe atyre që e bëjn krenarin e tyre të madhe përpara një të mire.

Kujdesi dhe vlerësimi i ekipit me të cilin punoni

Një nga cilësit e markës tregtare është se udhëheqësit e kuptojnë që nuk mundë të kenë një sukses të madh pa mbështetjen e ekipit të tyre.Nëse keni një qëndrim bashkëpunues,do ket më shum gjasa që ju të dini dhe të vlersoni pikat e forta individule të bashkëpunëtorve tuaj.Kështu që ju nuk do merni as kredi për fitoret e njerëzve të tjerë dhe nuk do fajësoni gabimet ndaj asnjë personi.Pasja e një raporti të mirë me anëtarët e ekpipit tuaj ndërsa ata jan akoma bashkëmoshatarët tuaj, krijon besimin e tyre në integritetin tuaj dhe ka më shumë gjasa që ata të tërhiqen pas jush,duke u bër kështu me raportet tuaja.

Mos keni frikë të merni vendime

Udhëheqësit janë ato që pritet të marin më shpesh vendime gjatë gjith kohës – dhe ndonjëher këto zgjedhje janë të vështira.Në vendimet e karrierës tuaj mbase nuk do keni nevojë të merrni vendime me përgjegjësi të mëdha,por prap merni vendime më të vogla gjatë kohës tuaj.Nuk duhet të keni panik në të bëni një telefonat për një çështje të ndjeshme.Ju bëni zhgjedhjen më të mirë në dhënien e një informacioni që mund të keni.Edhe nëse përfundon si zgjedhje e gabuar,të paktën jeni të sigurt në shpjegimin tuaj përse e keni bër këtë thirrje.

Dëshironi të udhëheqni,ose eprorët tuaj duan që ju të udhëheqni

Pjesa e të qënit një udhëheqës i mirë është thjesht të jesh gati për ta bër atë.Ka shumë njerëz që nuk duan të kenë përgjegjësi dhe nuk ka asgjë të keqe.Ndoshta dhe ju mendoni se mund të bini në këtë kategori,janë eprorët tuaj që po ju bëjnë drejtimin e lidershipit,sepse ato kan parë aftësit e mira e një udhëheqësi ke ju,edhe pse ka gjëra që ju nuk mund ti keni parë në veten tuaj.

Shenja#1 e një udhëheqësi të mirë ,është nëse shqetësoheni se nuk do jeni një udhëheqës i mirë

Mos harroni se të gjithë ata që udhëheqin fillojn të mos kenë udhëhequr kurr dikë më parë.Por nëse dëshiron,do ta kuptosh,të qënit në rolin e udhëheqësit nuk është e lehtë,dhe të dish të manaxhosh në mënyrë efektive një ekip nuk është diçka që mësohet brenda natës.Edhe sikur të keni pas një rol 5vjeçar në drejtimin e udhëheqes ju prap do ngatrroheshit,kështu që mësoni çdo ditë për sa kohë që vashdoni të rriteni në sfidë dhe përpiqeni të jeni më të mirët.