Steven Paul Jobs

Steven Paul Jobs lindi më 24 shkurt 1955 Green Bay,të Kalifornisë nga Joanne Carole Schieble dhe Abdulfattah “John” Jandali,të cilët,duke qën akoma student të rinj në universitet,e adoptojn kur ai ishte akoma i mbështjellur me rrobat e bebes.Steve adoptohet nga Paul e Klara Jobs, nga Santa Klara Valley,në Kaliforni.Këtu ai kalon së bashku me motrën e tijë të birësuar Mona një fëmijëri të lumtur dhe pa problem.Në shkollë ai bjen në sy me aftësit e tij të shkëlyera shkencore ku dhe u diplomua në moshën 17 vjeçare (1972) në shkollën e mesme Homesteadnë Kupertino,vend që do të bëhej terren i përgjithshëm i krijimit të tij në të ardhmen: Apple.

Në të njëjtin vit,Steve Jobs u regjistrua në Kolegjin Reed në Portland,veçantërisht për të kthyer vëmëndjen drejt pasionit kryesor teknologjisë së informacionit,por rruga akademike ishte e shkurtër ajo nuk u ndoq për një kohë të gjatë:pas një semestri ai braktis universitetin dhe fillon të punojë në Atari (video lojra) si programues i video lojrave,të paktën për një periudh sa të arrijë shumën e parave të duhura të cilit do ti duheshin për të udhëtuar drejt indisë.Në kthim,të 1974,ai përfshiu ish shokun e tij të shkollës së mesme dhe mikun e dashur Steve Wozniak ( me të cilin ishte pjesë e Klubit kompjuterik Homebreë) në themelimin e Apple kompjuter,një kompani e gjitha artizanale: me “mollën” të dy lëvizën hapat e para drejt famës botërore të informatikës,falë modeleve të tyre mikrokopjuterit të qëndrueshëm dhe të përparuara,Apple2 dhe Apple Macintosh;kostoja fillestare  është bërë duke shitur disa pasuri personale të dy themeluesve,si makina e Jobs dhe llogaritësi shkencor i  Wozniak.

Por shpesh herë rruga për famën nuk rezulton e thjeshtë dhe jo e lehtë për të udhëtuar.Wozniak pati një incident ajror në vitin 1983,nga ku shpëtoj pa fraktura dhe lëndime,por zgjodhi të lej Apple për të jetuar jetën e tij në një mënyr tjetër; në të njëjtin vit Jobs bindi John Sculley,presidenti i  Pepsit-t, që të bashkohej me të: por kjo lëvizje do të rezultoj fatale për të sepse pas dështimit të Apple3 në 1985,Steve Jobs largohet  nga bordi i drejtorvëve te Apple.Por programuesi nuk e humbet zemrën dhe themelon Next Computer me qëllim krijimin e një revulucioni të ri teknologjik.Në 1986 blen Pixar nga Lucas Films.Next nuk funksionoi ashtu si tregu e kërkonte,kompania prodhon kompjutra më të mirë nga konkurentët,por përsosmëria anullohet për shkak të kostove të larta,sa që në vitin 1993 Jobs detyrohet të mbyllë seksionin e hardëware të krijimit të tij.Në një farë mënyre Pixar ishte në një lëvizje,e cila merrej kryesisht me animacione,”Toy Story- bota e animuar, i dëshpëruar në 1995. Por “nëse Athina qan,Sparta nuk qesh,”kështu mund të përkthehet situate që po përfshinte në atë kohë Apple:Mac Os,sistemi operativ i Apple është i vjetruar,drejtimi është në kërkimin e një S.O.të egër dhe novativ;me këtë nyje Steve Jobs arrin qëllimin e tij duke bër një figurë e një luani i cili  arriti të thith Next Computer në Apple,duke i kthyer kështu humbjet financiare dhe e kthen Steve Jobs në rolin e C.E.O.(Chief Executive Officer).Ai kthehet pa të drejt rroge dhe zëvëndëson Gil Amelio, i  pushuar për përformancën e tijë të keqe dhe rezultate të pa arritura: Kështu ai sjell me vete NexStep një sistem operativ i cili kalon shum shpejt në histori si Mac Os X. E ndërsa Mac OS X ishte ende  në laborator,Jobs prezanton Imac komjuterin inovativ,i cili shpëtoj nga falimenti  shtëpin amerikane:Apple mer në nje kohë të shpejt rifillimin e prezantimit të OS x, i zhvilluar në bazë të Unix.Por Apple nuk ndalet me kaq.Në 2002 vendos duke u përballur në tregun e muzikës dixhitale duke prezantuar në treg lexuesin dixhital të muzikës i cili ka revolucionalizuar ,tregun e muzikës: i quajtur Ipod.i lidhur me këtë lexues dixhital të muzikës zhvillohet gjithashtu dhe platforma ITunes,e cila bëhet tregu më i madh i  muzikës virtual,duke krijuar në mënyrë efektive një revolucion të vërtetë.në vitet në vijim u prezantuan modele të tjera të sukseshme nga CEO Cupertino: iBook.Në vitin 2004, Mac Book, 2005, dhe G4 2003-2004.i cili arriti një pjesë të konsiderueshme të tregut 20% në sektorin e harduerit.Por mendja e guximshme e programuesit Kalifornian nuk ndalej së revolucionarizuar,produkti i rradhes titullohet  iPhone, një telefon celular që, përtej funksionalitetit,është telefoni i parë me prekje plotësisht ekran:ajo çka e bënte këtë telefon të veçantë dhe historik në teknologjinë e telefonave celularë ishte eleminimi i tastierës,e cila kështu i le më shumë hapsirë pajisjes për imazhe dhe funksione të tjera.Produkti lançohet në treg më 29 qershor 2007, duke rezultuar i sukseshëm me një përmbushje të jashtëzakonshme dhe tejkalim i parashikimeve nga kompania ,u shitën më shumë se 1.500,000 copë gjatë 5 muajve të parë.Në Itali arrin në vitin 2008 me versionin e tij 2.0, i pajisur me GPS , tashmë me aplikacionin e tij të vën në dispozicion në nje platform online e quajtur AppStore, dhe prezantimin e modelit iPhone “4” ,iPhone nuk ndalet duke kaluar rekord mbas rekordi. Steve Jobs ishte diagnostikuar në vitin 2004 nga një sëmundje e rrallë por e shërueshme e tumorit në pankreas nga e cila ishte shëruar.Por shenjat e një sëmundje të re shfaqen pas katër vjetësh,kështu që në fillim të vitit 2009 ai i delegon kompetencat e tij si CEO Tim Cook,menaxher i përgjithshëm i Apple .Ai kthehet në punë dhe në 2009 shfaqet në skenë ku prezanton rinovimin e të gjithë gamës së iPod.Gjëndja e tij shëndetësore shfaqet më mirë se herën e fundit nga dalja në publik dhe me këtë rast ai falenderon djalin e tij njëzet vjeçar i cili humbi jetën në një aksident rrugor ku dhe mëlçia e tij u dhurua, kështu ai ftoj të gjithë duke i thënë që të bëhen te gjithë dhurues të mirë.Në fund të janarit 2010 ai prezanton produktin e ri të Apple i cili quhet iPad dhe prezantoi një kategori të re të produkteve ne treg të quajtura “tablet” Më 24 gusht të 2011 ai heq dorë përfundimisht nga roli i CEO-s së Apple,drejtimin e kompanisë e mer Tim Cook.Disa javë më vonë gjeniu revolucionar i teknologjisë humb jetën me luftën kundër kancerit:Steve Jobs një nga figurat më të rëndësishme dhe domethënëse të epokës dixhitale ndahet nga jeta në moshën 56 vjeçare ,më 5 tetor 2011.